Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het DSMG (Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling) organiseren het DSMG, de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, de Heemkundige en Historische Kring Gent en het Begijnhof Sinte-Elisabeth de tentoonstelling ‘Terugblik op Sint-Amandsberg’.
Op 21 mei 1872 zette koning Leopold II zijn handtekening onder het koninklijk besluit waardoor Sint-Amandsberg werd afgesplitst van Oostakker en een zelfstandige gemeente werd. Dit betekent dat Sint-Amandsberg dit jaar 150 kaarsjes mocht uitblazen. Daarvan was het 105 jaar een zelfstandige gemeente en 45 jaar een deelgemeente van de stad Gent.
Om die verjaardag niet ongemerkt te laten voorbij gaan, organiseren bovenstaande verenigingen een reeks activiteiten om beide jarigen in de bloemetjes te zetten en onder de aandacht van het publiek te brengen.
Van zaterdag 3 september tot en met zondag 11 september 2022 loopt in de kerk van het Groot Begijnhof te Sint-Amandsberg de tentoonstelling ‘Terugblik op Sint-Amandsberg’. Bezoekers kunnen er terecht tijdens het weekend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, op weekdagen (uitgezonderd woensdag) van 14 tot 18 uur en op woensdag van 18 tot 20 uur met om 19 uur een geleide wandeling. Groepen kunnen steeds een geleid bezoek reserveren (ook buiten de openingsuren) bij Frederik Vanderstraeten (vanderstraeten.fr@telenet.be).
De tentoonstelling heeft niet het opzet om de geschiedenis van de gemeente gedetailleerd te belichten, maar brengt in 19 thema’s de meest markante zaken van Sint-Amandsberg in beeld. Hiervoor maken we gebruik van oud en nieuw fotomateriaal, filmbeelden, voorwerpen, affiches, textiel, aandenkens, enz… Het meeste materiaal komt uit de eigen uitgebreide collecties van het DSMG. Een greep uit de thema’s: de burgemeesters, het gemeentehuis, de parochies, straatbeelden, openbaar vervoer, het verenigingsleven, het begijnhof, het Campo Santo, markante personen, … Dit alles wordt voorzien van een woordje uitleg. Heel wat oudere bezoekers zullen de nostalgie aan vroeger kunnen herbeleven, terwijl jongeren zich tijdens de rondgang een beeld van het vroegere Sint-Amandsberg zullen kunnen vormen.
Met de geleide bezoeken willen we niet in herhaling vallen, maar eerder een wandeling maken met de bezoekers en hen in korte verhalen per thema een anekdote vertellen, die niet in de tentoonstelling te vinden is. Op een drietal plaatsen is een rustpunt voorzien waar men kan genieten van een stukje film.
Op zondag 4 september 2022 kan men voor of na een bezoek aan de tentoonstelling terecht in het DSMG, dat gevestigd is in Convent Engelbertus, Groot Begijnhof 46. Van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur houdt het DSMG Opendeur en zijn er vrijwilligers aanwezig om geïnteresseerde bezoekers met de nodige uitleg doorheen de lokalen en collecties te loodsen. Diezelfde dag concerteert KOGH (Koninklijke Oude Gemeenteharmonie Heusden) vanaf 15 uur op het grasveld voor de kerk.
Op woensdag 7 september 2022 is de tentoonstelling geopend van 18 tot 20 uur en is er een rondleiding om 19 uur voorzien. Rond 19u.45 kunnen de vooraf ingeschreven (zaal volzet) bezoekers afzakken naar Convent Sint-Jozef voor een avondje film. We selecteerden een aantal (kort)films over of gebonden aan Sint-Amandsberg. Beleef mee de begrafenis van Reginald Warneford, de Britse piloot die de Duitse zeppelin LZ37 neerhaalde die in Sint-Amandsberg neerstortte. Wisten jullie dat Jozefa Goethals, de laatste grootjuffer van het Groot Begijnhof, ook filmde. We brengen een aantal fragmenten uit haar oeuvre. Als we Dominiek Porreye mogen geloven, is er ooit een moord gebeurd in het begijnhof. Hij maakte er een film over waarin hij het onderzoek haarfijn uit de doeken doet. Maurice Pauwels, de fotograaf die aan het Heilig Hartplein woonde, filmde in 1955 de Heilig Hartprocessie. Misschien herken je jezelf, familieleden of vrienden in de film. En zo hebben we nog wel enkele andere films voor jullie als verrassing in petto.
De apotheose van de filmavond is de projectie van de gloednieuwe film Passé, die we jullie in avant-première mogen aanbieden. Regisseur Ward De Waele zal zijn werk, met in de hoofdrollen Koen Crucke en Luk De Bruyker, persoonlijk komen voorstellen. De film werd op verschillende plaatsen in Sint-Amandsberg opgenomen.
Op 14 september is er een extra filmavond ingericht waarvoor men kan inschrijven bij Miet.de. Groote@dsmg.be of 09/228 73 58.
Wij hopen zeker de inwoners van Sint-Amandsberg te mogen verwelkomen op dit dubbel verjaardagsfeest. Speciaal de inwoners van Destelbergen en Lochristi kunnen kennis maken met het vernieuwde lokaal van die afdelingen. Ook bezoekers van ver daarbuiten zijn uiteraard van harte welkom.
Tot een dezer dagen!
Tot zover Frederik Vanderstraeten, bezieler van de tentoonstelling: Terugblik op Sint-Amandsberg.